Donacija ambulantnih vozila, mobilnih respiratora i zaštitne opreme u vrednosti od 900.000 evra

23. Novembar 2020.

Evropska unija je veliki partner Srbije u oblasti zdravlja

Donacija ambulantnih vozila, mobilnih respiratora i zaštitne opreme u vrednosti od 900.000 evra

Beograd, 20 novembar 2020. godine – Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nj.E. ambasador Sem Fabrici, uručio je danas deo donacije  Evropske unije namenjene zdravstvenom sistemu Republike Srbije u vrednosti od 900 hiljada evra. Pet vozila namenjenih zdravstvenom sistemu, opremljenih mobilnim respiratorima i setovima visoko zaštitne opreme, predati su direktoru Gradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda, dr Goranu Čolakoviću i direktorki Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dr Verici Jovanović.

„Od izbijanja pandemije COVID-19, EU blisko sarađuje sa Srbijom na ublažavanju zdravstvenog i ekonomskog uticaja ove krize. Nakon 7 miliona evra izdvojenih za letove kojima je dopremljeno 720 tona medicinske pomoći koju je nabavila Vlada Srbije, kao i donacije neophodne medicinske opreme vredne 5 miliona evra, EU je u julu ove godine angažovala 200 medicinskih radnika kako bi ojačala kapacitete zdravstvenog sistema u Srbiji do kraja godine. Sada kada se suočavamo sa novim talasom pandemije COVID-19, koji predstavlja ogroman pritisak za zdravstveni sistem i njegove kapacitete, ova donacija je još jedan signal podrške i solidarnosti u teškim vremenima koji Evropa šalje Srbiji,“ istakao je ambasador Fabrici.

Vozila i oprema predati danas u Beogradu deo su šire donacije Evropske unije koju čini 12 ambulantnih vozila i mobilnih respiratora, 2 vozila za dekontaminaciju, kao i 75 setova visoko-zaštitne opreme, koji su već isporučeni u oktobru ove godine zavodima za hitnu medicinsku pomoć i zavodima za javno zdravlje u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

„Sa ovih 12 potpuno opremljenih ambulantnih vozila pomažemo da medicinske službe u Srbiji budu spremnije da zbrinu hitne slučajeve u kriznim situacijama. Ranije ove godine odali smo počast hrabrim srpskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od epidemije , kampanjom Oni su heroji“. Ova donacija je ujedno i posveta tim herojima u Srbiji“, naglasio je ambasador Fabrici.

Primopredaji je prethodio sastanak ambasadora Fabricijasa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom, povodom podrške koju Evropska unija kontinuirano pruža Srbiji u oblasti zdravstva i upravljanja vanrednim situacijama.Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio je ambasadoru Fabriciju na donaciji i istakao da su u vremenu velikih kriza, poput globalne pandemije korona virusa, saradnja i solidarnost važniji i potrebniji nego ikada.

„Država Srbija je odgovorno i odlučno pristupila borbi protiv korona virusa, od samog početka epidemije. Čitav zdravstveni sistem, već nekoliko meseci, usmeren je ka zbrinjavanju građana pogođenih korona virusom, a država čini sve kako bi zdravstvenim radnicima obezbedila svu neophodnu zaštitnu opremu i sredstva. Svedoci smo da virus ne poznaje granice, podjednako napada sve države Evrope i sveta, stoga je izuzetno važno da zajednički odgovorimo na epidemiološke izazove vremena u kojem živimo. Zato je današnji događaj najbolji primer dobre prakse i saradnje, koja je u interesu i građana Srbije, ali i zdravstvenih radnika koji rade u bolnicama“ istakao je Lončar.

Primopredaji koja je održana ispred Palate Srbij pridružila se i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.Ona je istakla da je zahvaljujući bliskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja, UNDP uspeo da prepozna potrebe zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane od epidemije i da nabavi opremu koja će podići kvalitet usluga koje pružaju građanima kao i stepen njihove lične zaštite.

„Svako od ambulantnih vozila opremljeno je inovativnim sistemima za dezinfekciju, koji omogućavaju zaštitu osoblja i pacijenata u slučaju izloženosti infekciji i kontaminaciji. Mobilni respiratori i visoko-zaštitna oprema pomoći će im da brže reaguju i tako spasu više života. Zajedno sa Vladom Srbije, i uz podršku EU, doprinosimo izgradnji otpornijeg društva, spremnog da efikasno odgovori na sve buduće krize.Naše partnerstvo je deo podrške Srbiji na putu ka članstvu u EU i dostizanju Ciljeva održivog razvoja, tako da da niko ne bude izostavljen“, dodala je Fransin Pikap.

Nabavka vozila i opreme organizovana je u okviru inicijative „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ koju sprovodi UNDP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kako bi pomogli nacionalnim institucijama i lokalnim zajednicama širom Srbije da što efikasnije odgovore na katastrofe izazvane prirodnim i ljudskim faktorom, uključujući i trenutnu pandemiju virusa Kovid 19, i postanu otpornije na buduće krize.