Uz podršku EU i UNDP-a hitno potrebna medicinska oprema stigla u Srbiju

3. Maj 2020.

UNDP je u saradnji sa Evropskom unijom, organizovao dolazak 15 teretnih aviona sa ukupno 720 tona hitno potrebne medicinske opreme, u periodu od 26. marta do 3. maja 2020. godine. respiratori, zaštitne maske i odela, medicinske rukavice, Covid-19 testovi, laboratorijska oprema za testiranje I ostala deficitarna medicinska oprema. Letovi su finansirani sredstvima iz ukupnog paketa od 93 miliona evra koliko je Evropska unija obezbedila kao pomoć́ Srbiji u borbi protiv epidemije korona virusa.

Prilikom dočeka posade prvog aviona na Aerodromu “Nikola Tesla”, premijerka Ana Brnabić je izjavila “Ako mogu da kažem da postoji jedna poruka koju šaljemo, to je poruka solidarnosti i zajedništva. Ovo je prelep primer kako svet postaje jedno u teškim vremenima. To zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote građana Srbije", rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom sletanja prvog aviona pomoći.

Prilikom sletanja destog aviona sa medicinskom opremom, šef Delegacije Evropske unije, NJ.E. Ambasador Sem Fabrici je istakao: “Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Kada je virus bio na vrhuncu, u Aziji, Evropska unija isporučila je 56 tona zaliha i medicinske opreme Kini kako bi spasila živote i pomogla tamošnjem zdravstvenom sistemu. EU je takođe poslala avione kojima su se vratili evropski i srpski državljani koji su se nalazili u Vuhanu i drugim pogođenim regionima tokom krize u Kini. Sada kada je virus stigao do Evrope, EU je poboljšala svoj mehanizam reakcije. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe. Pred nama su teška vremena. Potrebna nam je podrška i solidarnost. Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi”.

U vreme globalne krize, organizovanje prevoza je mnogo više od pukog iznajmljivanja kargo aviona i obezbeđivanja dozvola za let. Veliki podršku Kancelarija UNDP-a u Srbiji imala je i od globalne mreže UNDP-a sa predstavništvima u 170 država i teritorija.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji je dočekala deseti avion pomoći i napomenula je: “Svaki avion koji donosi neophodnu medicinsku opremu predstavlja pobedu u borbi protiv COVID-19. Okolnosti u kojima je ovo najtraženija roba u celom svetu zahtevaju jako brze reakcije. Zbog velikog pritiska na dobavljače dešava se da oprema koju prevozimo ne stigne u dogovorenom roku do skladišta ili aerodromskog terminala. To znači da let mora da se odloži, i da avion mora da promeni rutu, što povlači potencijalno izdavanje novih dozvola. Zato nam je od presudne važnosti stalna komunikacija i koordinacija sa kabinetima predsednika i premijerke, Ministarstvom spoljnih poslova i sa ambasadama zemalja iz kojih se roba doprema. Zahvalni smo na poverenju koje nam je ukazala Vlada Srbije na ovom važnom zadatku, i na partnerstvu sa EU, čija finansijska sredstva su omogućila da u rekordnom roku prevezemo medicinsku opremu koja je neophodna da bi se spasili životi“, dodala je Pikap.