Onlajn obuke za zaposlene u javnoj upravi o smanjenju rizika od katastrofa, civilnoj zaštiti i obnovi nakon nepogoda

24. Novembar 2022.

Onlajn obuke na teme „Smanjenje rizika od katastrofa“, „Civilna zaštita“ i „Obnova nakon elementarne i druge nepogode“ su dostupne na platformi Nacionalne akademije za javnu upravu u okviru oblasti bezbednosti.

Obuke su pripremljene uz podršku Evropske unije u okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja i Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuke imaju za cilj da unaprede sprovođenje mera smanjenja rizika, reagovanja u vanrednim situacijama i izgradnje otpornijih lokalnih zajednica, kao i na sve dinamičniji i složeniji uticaj klimatskih promena.

Pored onlajn obuka, UNDP organizuje i trodnevne treninge na iste teme za aktere uključene u sistem smanjenja rizika, reagovanja i obnove u lokalnim samoupravama. Na ovaj način polaznici  imaju dodatnu mogućnost da steknu sertifikaciju iz ovih oblasti. On-line moduli mogu poslužiti zaposlenima i funkcionerima pri preuzimanju dužnosti na lokalu, kao uvod u pripremi javnih službenika za teme smanjenja rizika, reagovanja i oporavka. Pored toga, mogu biti od koristi i trenerima kao svojevrsno osveženje znanja polaznika obuka na lokalu.

Obukama se može pristupiti u bilo koje vreme i trajanje obuka nije ograničeno, a nakon seta lekcija u okviru jedne teme je predviđen i test provere znanja. Svaki od testova je sveobuhvatan i predstavlja potvrdu stečenog znanja i osnovu za sertifikaciju kod Nacionalne akademije za javnu upravu.

Obuke su takođe deo Opšteg programa stručnog usavršavanja u JLS za 2022. godinu, odobrenog od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

UNDP sarađuje sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu kako bi se omogućila dostupnost onlajn obuka i akterima na lokalu van sistema javne uprave – zdravstvo, školstvo, kultura, organizacije civilnog društva pa i široj populaciji, zbog velikog značaja ovih tema za svakog građanina Republike Srbije

https://www.napa.gov.rs/vest/4417/onlajn-obuke-za-zaposlene-u-javnoj-upravi-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa-civilnoj-zastiti-i-obnovi-nakon-nepogoda-.php