Studenti Šumarskog fakulteta na terenskoj nastavi o eroziji i bujicama

17. Maj 2024.

U saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, Centar za ekologiju i održivi razvoj - CEKOR priključio se organizaciji ovogodišnje terenske nastave za studente i studentkinje koji se specijalizuju za borbu sa problemima erozije i bujica. Cilj terenske nastave je da studenti i studentkinje dobiju praktična znanja i uvide u rešenja uređenja bujičnih tokova i radova u slivovima, kao i prenošenje iskustava u ovom polju sa starijih stručnjaka na mlade.


Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) su se priključili terenskoj nastavi na Mokroj Gori u obilasku Kamišne reke. Ovom prilikom studenti i ostali učesnici su saznali na koji način je ova bujična reka regulisana u cilju odbrane od poplava, prema idejnom projektu i rešenju u čijoj izradi su učestvovali stručnjaci Šumarskog fakulteta. Mokra Gora je bila poslednja destinacija terenske nastave, a studenti i njihovi profesori su prethodno obišli Užice, Zlatibor i Ivanjicu.


CEKOR kroz inicijativu „Ka Srbiji otpornoj na poplave i sušu“ želi da podstakne podizanje svesti, kao i aktivnosti na očuvanju vrednih i osetljivih područja ugroženih vodnom erozijom u brdsko-planinskom regionu Srbije. Ova inicijativa se sprovodi u okviru projekta "EU za Srbiju otpornu na katastrofe", koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.